Zorn Gallery  
Specialized in Anders Zorns etchings
 

 HOMEPAGE
                   
ABOUT ZORN GALLERY
Om Zorn Gallery


ETCHING  CATALOGUES
Zorn Catalogue 2007

Karl Asplund 1920
Hjert & Hjert 1980
Loys Delteil 1909
Schubert-Soldern
1904

ALPHABETICAL ORDER  OF ETCHINGS
På Svenska
In English
En Français
Auf Deutsch

FALSE ETCHINGS?
Falska etsningar?

UNSIGNED ETCHINGS
Konsttidningar & Böcker


Zorn Gallery
Skepparkroken 5
18166 Lidingö/Sweden
sven@zorngallery.se
+46-707410817
 


       FALSKA ZORNETSNINGAR?        


Plåtarna som Zorns 289 olika etsningar är dragna från för ca 100 år sedan är antingen "förstörda" eller i muséiförvar (med några få kända undantag) varför inga fler etsningar kan göras från dessa plåtar.

Däremot skall man vara medveten om att olika former av ”manupulationer” kan förekomma med all konst där stora värden står på spel – och även då med Zorns etsningar.

Vi visar här nedan några exempel på detta – som man dock med en linjal och en lupp
samt 
"Anders Zorn Etchings - Catalogue Raisonné 2007"  lätt kan kontrollera själv.
 

1. Kontrollera med katalogen att plåtmåtten på etsningen (höjd och bredd på bildytan) är korrekta - några millimeters skillnad är acceptabelt.
2. Kontrollera med luppen att etsningen inte är tryckt, dvs att det inte finns ett "raster" med små svarta punkter - jämför t.ex. med en bild i en bok eller tidning med bra tryck.
1926 gav Konstbörsen AB ut en mapp i stor upplaga med motiv från 12 st av Zorns etsningar som trycktes av Bengtssons Lito - "Kajutan, The new Maid, Tidigt, Gitarrspelerskan, Vallkullan, Dagmar, Ols Maria, Mina Modeller, Sängpallen, August Strindberg, På Hemsö och De Två". Plåtmåtten på dessa litografiska tryck är korrekta och även Zorns blyertssignatur finns med varför man lätt kan bli lurad - men med luppen avslöjas det hela när man ser tryckrastret!
3. Kontrollera med lupp - helst i "släpljus" - att det inte finns fysiska defekter som sprickor i pappret runt plåtkanten, revor eller lagningar
4. Är etsningen ej handsignerad av Zorn med blyerts - kontrollera då i vår sammanställning över "Osignerade Etsningar" att detta är korrekt. Etsningar gjorda från 18 originalplåtar utvaldes nämligen Zorn för att medfölja i vissa exklusiva konstpublikationer i Sverige, Tyskland och Frankrike och är därmed helt äkta - däremot är priset lägre än de handsignerade.
5. Vid köp på auktion - kräv att få besiktiga etsningen oramad om det inte finns returrätt efter köpet för dolda fel under passpartouten.

Observera att till alla etsningar som säljs av Zorn Gallery medföljer
ett Äkthetsintyg med foto."Dalarö” (A och ZG 274)
Detta avdrag från etsningsplåten har troligen ”kryssats” med blyertspenna av Zorn som tydligen ej varit nöjd med resultatet. Krysset har sedan försiktigt raderats bort – men efterlämnat ett stort ljust kryss i etsningen. Inga rasterpunkter. Plåtmåtten är korrekta. Skall ej finnas osignerad med blyerts. (Inköpt på auktion i västra Sverige utan korrekt information)
 

”Betty Nansen”
(A och ZG 190)
Detta avdrag från etsningsplåten har troligen ”kryssats” av Zorn med ett diagonalt streck då han tydligen ej varit nöjd med resultatet. (Tunt avdrag från rengjord plåt) Strecket har sedan försiktigt skrapats bort och retuscherats – men ändock efterlämnat ett mörkt, synligt spår i avdraget. Inga rasterpunkter. Plåtmåtten är korrekta. Skall ej finnas osignerad. (Inköpt på auktion i Sthlm utan korrekt information)
 
”The New Maid” (A och ZG 227)
”Heliogravyr” utskuren från Karl Asplunds katalog ”Zorns graverade verk” från 1920. Inga rasterpunkter. Plåtmåtten däremot är ca 20% mindre än på originaletsningen vilket lätt upptäcks med linjal. Skall ej finnas osignerad.  Detta gäller ytterligare 89 etsningar ur katalogen. (Inköpt på auktion i Malmö med korrekt information - brukar säljas för 200-300 kr).
 
”Miss Lurman”  (A och ZG 166)
Foto av originaletsning med signatur av Zorn troligen publicerad i utländsk konsttidskrift. Plåtmåtten är korrekta men med en lupp ser man lätt rasterpunkterna - även i signaturen. Inget fördjupning i pappret av plåtkanten. (Inköpt av privatperson som trodde att den var äkta).
 
”The New Maid” (A och ZG 227)
Litografiskt tryck utgivet av Konstbörsen i Stockholm 1926 och tryckt av Bengtssons Litografiska, vilket är angivet med liten text (som ibland "försvinner") till höger i övre marginalen. Med blyertssignatur och plåtmåtten är korrekta men luppen avslöjar direkt att den är tryckt. Kom i en stor upplaga tillsammans med 11 andra etsningar. (Säljs på auktion för 100 - 200 kr).

 HOMEPAGE

ABOUT ANDERS ZORN
Om Anders Zorn


MAJOR EXHIBITIONS
År 1891 - 2004

MUSEUM COLLECTIONS
Samlingar på museer


INSCRIPTIONS
Dedikationer


ZORN LITTERATURE
På svenska
In other languages

ZORNLINKS
Svenska Zornlänkar
Foreign Zornlinks

ART EXHIBITIONS
Konstutställningar

TESTIMONIALS
Nöjda kunder, tack!